Hall of fame

Editie 2021 - 2022 (BBAE)

01
Watt4Ever

De energieopslagplaats van de toekomst: een gerecycleerde autobatterij

Watt4Ever is gespecialiseerd in het ontmantelen en testen van batterijen van elektrische wagens en ze vervolgens een tweede leven te geven in hoogwaardige circulaire energieopslagsystemen. Het bedrijf biedt particulieren en ondernemingen een baanbrekende oplossing op het gebied van energie-optimalisering en -opslag. De CO2-impact van deze batterijen is 80% kleiner dan nieuwe batterijen maar ook op het gebied van afval wordt door een Watt4Ever-batterij van 1.800 kWh 18 ton afval vermeden en moeten er geen nieuwe mineralen en zeldzame metalen zoals kobalt gedolven worden. De onderneming neemt circulariteit au sérieux en is een Belgische pionier op het gebied van circulaire batterijen die andere ondernemingen diensten kan verlenen maar ook kan inspireren om België met deze duurzame oplossingen op de Europese kaart te zetten.

02
BC Materials

Kastar, Brickette & Brusseleir

BC materials is een jonge Brusselse start-up die uitgegraven grond – officieel ‘afval’ – transformeert in circulaire en CO2-neutrale bouwmaterialen zoals leempleisters, leemstenen en stampleem. Die materialen kunnen CO2-neutraal geproduceerd worden en zijn volledig circulair en herbruikbaar, waarmee ze de loodzware impact van de bouwsector op het milieu aanzienlijk verkleinen, en een positief effect op de gezondheid van bewoners en gebruikers hebben.

03
Fost Plus

De New Blue Bag: a game changer

Fost Plus heeft als ambitie om tegen 2025 een recyclage-oplossing te bieden voor alle huishoudelijke verpakkingen. Om dit te bereiken, begon het met een gefaseerde uitrol van de Nieuwe Blauwe Zak. De Nieuwe Blauwe Zak, inmiddels iedereen welbekend, is niet enkel een nieuwe zak, maar ook een gigantische stap vooruit voor de lokale circulaire verpakkingseconomie. Door de sorteerboodschap uit te breiden naar bijna alle plastic verpakkingen, creëerden we hefbomen voor de sorteer- en recyclagecapaciteit op eigen bodem. Elke publieke en private partner in de keten speelt daarin een rol, inclusief lokale en regionale overheden en natuurlijk de burger. Het resultaat is meer verpakkingsrecyclage. 5 nieuwe sorteercentra en recyclagecentra zullen gebouwd worden.  Het project zal leiden tot een CO2-besparing van 100.000 ton op jaarbasis.

04
Bright
Young Talent

Eenvoudige toegang tot hernieuwbare energie op bouwwerven

Bright Energy biedt bouwbedrijven slim inzetbare elektrische batterijen aan in plaats van de vervuilende dieselgeneratoren die worden gebruikt op bouwwerven. Door het slim inzetten van ‘plug-and-play’-batterijunits te combineren met eenvoudig te gebruiken software, biedt het bedrijf een totaalservice aan die niet alleen ecologisch, betrouwbaar én betaalbaar is, maar voornamelijk de werfleider ontzorgt en hem inzicht en controle biedt over de energiestromen op zijn werf.

05
Spadel
Biodiversity

Biodiversity positive

Natuurbescherming en -herstel maken al lang integraal deel uit van het succes van Spadel. Naar aanleiding van het 100-jarige bestaan van de Spa-fabriek hebben we een gekwantificeerde en wetenschappelijk onderbouwde methode toegepast om onze impact op de biodiversiteit in de regio doorheen de tijd te berekenen. Daaruit blijkt dat de aanwezigheid van Spa een netto positieve impact heeft op de biodiversiteit. Met andere woorden, de biodiversiteit op de Spa-site is beter af met de aanwezigheid van Spa dan zonder.

17de Editie 2018-2019

 • Gold: L’Oréal Libramont
 • Silver: Ducoop
 • Bronze:  BSH Home appliances
 • Young talent:  Mods

16de Editie 2017-2018

 • Gold: Janssen Pharmaceutica /De Neef Chemical Processing
 • Silver: Nnof
 • Bronze Ex-aequo: Sioen Industries
 • Bronze Ex-aequo: Baltimore Aircoil International

15de Editie 2015-2016

 • Gold: Solvay
 • Silver: Restore
 • Bronze Ex-aequo: FRX Polymers
 • Bronze Ex-aequo: Bekaert

Voor 2015

Floridienne Chimie, Econation, Umicore and Worldloop, Tri-Vizor, Umicore, Recticel, Siemens, Belvas, Econea, Ecover, Umicore, Bostoen, Alpro, WOS-Hautrage, Wasserij Sint-Joris, Dierenpark Planckendael, Xeikon International, Indaver, Umicore, Colruyt, Fardis, Sidmar, Solvay, Janssen Pharmaceutica, Indaver Relight, Agfa Gevaert, Living Stone Forum, Electrabel, Caterpillar, Glaverbel, Solel Consumer, Sidmar, Volvo, Spa Monopole, Etap, Soils , ….